Samboja luidt noodklok

27april2011
Bron: nvdzoos.nl, foto Ronald van Beek (Apenheul)
In Apenheul luidt de jonge orang oetan Samboja de noodklok. Letterlijk. Hij vraagt hiermee aandacht voor zijn wilde soortgenoten die in Zuidoost-Azië met uitsterven bedreigd worden. Hiermee werd het startsein gegeven voor de internationale Ape Campaign.
De Ape Campaign is een initiatief van de EAZA, de Europese dierentuinorganisatie. Een aantal Nederlandse dierentuinen die lid zijn van de NVD sluiten zich aan bij deze campagne. De gezamenlijke Europese dierentuinen proberen met de Ape Campaign een miljoen euro aan fondsen te verwerven voor het behoud van de mensapen. Dat kan lukken wanneer alle EAZA dierentuinen 3333 euro weten te verwerven. Dit wordt de ‘3333 Challenge’ genoemd. Meer mag natuurlijk ook!
Er wordt overigens niet alleen voor de orang oetans actie gevoerd, ook met de andere mensapen (chimpansees, gorilla’s, bonobo’s en gibbons) gaat het niet goed.

In het kader van de Ape Campaign zijn er verschillende acties in diverse dierentuinen. Kinderen kunnen als mensaap geschminkt worden en kunnen buttons maken. Ook zijn er speciale apenmenu’s voor kinderen. Er is extra aandacht voor de mensapen in speciale rondleidingen en de apenverzorgers houden apenpraatjes. Er zijn speurtochten, apenspellen en infostandjes. Op alle mogelijke manieren worden de bezoekers bewust gemaakt van de problemen met de mensapen. De NVD-dierentuinen ondersteunen de campagne naast al deze bewustwordingsactiviteiten ook nog met een financiele bijdrage.