Egels in de tuin

27april2011
Bron: egelweiss.nl
Egels komen inmiddels weer langzaam uit hun winterslaap. Na ongeveer geslapen te hebben vanaf november - december tot april - mei, zijn inmiddels de eerste exemplaren alweer waargenomen.
Dit is niet ongewoon in het vroege voorjaar en betreft vaak de egels die in winterrust zijn geweest en daarom niet echt in diepe slaap waren. Dit komt vooral voor bij de late herfstweesjes die nog niet voldoende op gewicht waren en regelmatig hun nest verlaten om voedsel te zoeken. Als de egel in het voorjaar weer ontwaakt is hij gemiddeld zo'n 30 procent van zijn lichaamsgewicht kwijt en zal bij het ontwaken direct op zoek gaan naar voedsel. Deze vroege ‘vogels’ zullen nog niet aan voldoende voedsel kunnen komen omdat het aanbod van insecten, slakjes e.d. nog niet genoeg aanwezig is in de natuur. Deze egels zijn gebaat bij extra steun van de mens die extra voedsel voor hen neer zetten in de vorm van wat kattenvoer of speciaal egelvoer. Ook vers en schoon drinkwater is een must voor de egel en absoluut geen melk!

Dit is ook het seizoen om in de tuin aan het werk te gaan. Denk hierbij ook aan de egel en aan andere dieren in de tuin. Om te beginnen: er kunnen nestjes van egels of vogels in blader- of takkenhopen zitten of onder een haag. Trek dus niet zomaar een composthoop, houtwal of haag ondersteboven. Ook kan er bij het aanleggen of veranderen van tuinen extra aandacht aan de egel besteed worden. Informatie hierover staat op de site van het EZNC maar ook heel uitgebreid op de site van Egelweiss (link onderaan het bericht).

Het is wel goed om te bedenken dat egels beschermde dieren zijn. We kunnen ervoor zorgen dat ze het goed naar hun zin hebben in onze tuinen, maar het zijn geen huisdieren. Egels kunnen wel goede vrienden zijn van de tuinier want ze zijn dol op slakken.
Klik hier voor de link naar de site van Egelweiss