Topkok opent Fazanterie

27april2011
Bron: artis.nl
Topkok Ramon Beuk opent op 27 april het eerste deel van de vernieuwde Fazanterie in Artis. Hij doet dit heel toepasselijk door de eerste maaltijd voor de ara’s, seriëma’s en de fazantachtigen te bereiden.
De keuken van de Fazanterie is die middag ook geopend voor het publiek. Ook mogen bezoekers dan een kijkje achter de schermen nemen in dit nieuwste dierenverblijf.
De Fazanterie stamt al uit 1872 en was toen het verblijf van verschillende hoendervogels. De vogelcollectie van Artis groeide echter snel en in 1888 werd een tweede volière opgeleverd. Het eerste deel is nu gerestaureerd en gemoderniseerd. Het tweede deel staat nu op de rol om gerestaureerd te worden.

In de Fazanterie zijn een aantal bedreigde tot zeer bedreigde vogelsoorten te zien zoals blauwkeelara’s (Ara glaucogularis), blauwkopara’s (Primolius couloni) en soldatenara’s (Ara militaris). Vroeger zaten deze laatste vogels met een ketting op een stokje langs de Papegaaienlaan van Artis maar nu krijgen de vogels de ruimte in de grote volière. Hopelijk zullen deze vogels zich voort gaan planten in de nieuwe behuizing. Dit zou goed zijn voor de instandhouding van de soort, want in het wereldwijd leven er nog maar zo’n 10.000 van deze vogels.

Ook nieuw is de centrale keuken in de Fazanterie. Hier worden vanaf nu alle voeders voor alle vogelsoorten in Artis bereid. Van vis voor de pinguins tot andijvie voor de zwanen en ganzen. Het publiek kan de dierverzorgers in de keuken aan het werk zien.