Dierendumping

22juni2011
Bron: nieuwsblad.be
Een huisdier is niet voor even, maar voor het leven. Met deze slogan wil de stad Antwerpen de aandacht richten op dierendumping. Zo wil Antwerpen het aantal gevallen van dierendumping op haar grondgebied drastisch verminderen.
De campagne is in april gestart en loopt tot de zomermaanden. Dit zal jaarlijks herhaald worden. Dieren worden al langer gedumpt in asiels en op openbare plaatsen als parken en vijvers of zomaar langs de kant van de weg. De laatste jaren is het probleem echter drastisch toegenomen. Het stadsbestuur vroeg cijfers op bij de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid. In 2010 werden er 2500 dieren achtergelaten en gevonden. Dat zijn er 17 keer meer dan in 2005. Alleen al in Antwerpen werden vorig jaar 147 katten en 197 honden opgevangen in asielen en 900 zwerfkatten werden gesteriliseerd.
De campagne is vooral gericht op (jonge) kinderen en hun ouders. Veel kinderen willen graag een huisdier voor hun lente- of communiefeest, maar de kinderen (en hun ouders) weten vaak niet goed genoeg waar ze aan beginnen.
Door middel van flyers en vragenlijsten worden kinderen en ouders gewezen op de kosten van diervoeding en verzorging, de tijd die dagelijks in een dier geïnvesteerd moet worden en mogelijke problemen als allergieën. Niet alleen honden en katten worden middels de campagne onder de aandacht gebracht, ook konijnen en waterschildpadden horen erbij. Deze laatste diersoorten worden ook massaal gedumpt in respectievelijk stadsparken en vijvers.
Op de website van de stad Antwerpen is het ook mogelijk om een contract te downloaden. Hierin kunnen ouders en kinderen de afspraken over de verzorging van dieren vastleggen.
Illustraties bij de site zijn plaatjes van een puppy, een kitten, een konijn en een schildpad, allen met een labeltje met teksten als: “Ik wil elke dag een proper verblijf’’ en “Ik kost gemiddeld 400 euro per jaar aan voeding”.