Leeuwen nieuws

22juni2011
bron: harpij.nl
Veel leeuwen nieuws is er in de diverse dierentuinen. Zowel in Dierenpark Emmen als in GaiaPark Zoo Kerkrade werden leeuwen als nieuwe diersoort geintroduceerd, in Artis werd een leeuwtje geboren en in Bellewaerde Park (B) mochten de leeuwen met een bungee elastiek aan de gang.
Zowel in Emmen als in Kerkrade bestaat de leeuwengroep uit één leeuw met twee leeuwinnen. De dieren komen uit verschillende dierentuinen en hebben allemaal flink moeten reizen naar hun nieuwe bestemming. De dieren in Emmen komen uit Engeland en Frankrijk en zijn nu aan het verblijf en elkaar aan het wennen. Over een tijdje zullen ze alledrie in het leeeuwenverblijf te zien zijn. De leeuwinnen in GaiaPark komen uit Kopenhagen en de leeuw is geboren en illegaal gevangen in Somalië. Hij werd bij de grens in beslag genomen en mag nu zijn eigen troep gaan vormen. Voor de Europese dierentuinen is Ashrad een belangrijke aanwinst omdat hij niet verwant is aan de aanwezige dieren en daarmee ‘vers bloed’ inbrengt. In GaiaPark zullen de dieren karkassen te eten krijgen, zoals dat ook al bij de wilde honden in dit park gebeurt. Hiermee wordt de natuurlijke situatie zo goed mogelijk benaderd. De leeuwinnen waren dat in Kopenhagen ook al gewend.

In Bellewaerde Park (B) wordt er ook alles aan gedaan om de leeuwen flink voor hun eten te moeten laten werken. Hier werd een bungee constructie in het buitenverblijf van de leeuwen geplaatst. Eerst werd een boomstronk van ruim 1000 kg in de grond verankerd. Hieraan werd een bungee-elastiek vastgemaakt waaraan weer een kubus werd bevestigd. Deze kubus is door de verzorgers gemaakt van brandslangen. Door de kubus met bloed te besprenkelen en stukjes vlees tussen de geweven brandslangen te verstoppen wordt het zeer interessant voor de leeuwen. En door het bungee-elastiek moeten de leeuwen echt hun best doen om iets te pakken te krijgen. Bijde eerste kennismaking werd de kat uit de boom gekeken. Vervolgens gingen de leeuwinnen erop af, terwijl de leeuw het nog even aankeek. Na wat voorzichtig proberen werden al snel de klauwen erin gezet. Via de bijgevoegde link is een filmpje van de leeuwen en hun bungee-kubus te zien.

In Artis werd half mei een leeuwenwelp geboren, voor het eerst in zes jaar. De welp blijft enkele weken in het nest bij de moeder maar is al wel te zien op een monitor. Hierna is de welp ook buiten te zien. Jonge leeuwen blijven zo’n 10 maanden melk drinken bij de moeder en de opvoeding duurt zo’n twee jaar.

De leeuwen op de foto zijn overigens niet de dieren die in dit artikel beschreven worden.
Link naar de bungee jumpende leeuwen.