Zwemmende orang oetans

20juli2011
Bron: hln.be
Wetenschappers waren geschokt toen ze beelden van een natuurfotograaf zagen. Wat was er nu zo schokkend? Ze zagen orang oetans zwemmen en vissen in een rivier, en tot nu toe werd aangenomen dat orang oetans bang zijn voor water.
In dierentuinen zijn al eens orang oetans verdronken omdat ze in de gracht rond hun verblijf terecht kwamen. Maar een onderzoekster uit Canada, van York University, was ook getuige van hun bijzondere gedrag. Verschillende orang oetans gaan in een reservaat op Borneo de rivier in. Volgens Russon, de onderzoekster, zijn ze heel voorzichtig. De orangs zijn zinkers volgens haar en alleen als ze echt zeker weten dat ze hun doel kunnen bereiken gaan ze het water in, bijvoorbeeld om vis te vangen. Het zwemmen van de orang oetans verdient geen schoonheidsprijs, maar met een hondjesslag komen ze er wel. Ook zijn er orang oetans die langs een boom omlaag kruipen om zo vissen uit het water te kunnen scheppen.
Experts zijn verbaasd over het gedrag van de orang oetans, zeker omdat de dieren in water komen waar ook krokodillen en slangen zitten.
De dieren waar dit bijzondere gedrag bij gezien is zijn overigens allemaal opgegroeid in gevangenschap en leven nu in een reservaat. Bij in het wild levende orang oetans is dit gedrag (nog) niet gezien.