Avond in Apenheul

17augustus2011
Bron tekst en foto: Susanne Driessen, EZNC
In het kader van de EAZA Mensapen campagne 2011 organiseerde Apenheul op zaterdag 2 juli een speciale avondopenstelling waarvan de opbrengst in z’n geheel naar hulpacties voor diverse mensapen gaat.
Onder begeleiding van een gids gingen de bezoekers kijken bij diverse apen, deels ook op plekken waar men overdag niet kan komen. Verzorgers vertelden over hun apen en ervaringen. Ook waren er diverse lezingen over onderzoek bij apen in de Apenheul.
Bijzonder was het bezoek aan de gorilla’s in hun nachtverblijf. Hier zit jonge zilverrug Jambo met zijn vrouwen en kinderen. Er waren al 4 nieuwe jongen geboren in 2011, en de vijfde stond op stapel. Vrouw Kisiwa is uiteindelijk in de nacht van 2 op 3 juli bevallen.
Jambo heeft een aantal jaren geleden als jonge man de plek moeten innemen van zijn ervaren voorganger, die enige tijd daarvoor was overleden. Gorilla’s blijven meestal voor lange tijd (20 – 25 jaar) in hechte familiegroepen bij elkaar, in tegenstelling tot veel andere mensapen waarbij de groepssamenstelling in het wild en dus ook in dierenparken elke paar jaar wisselt. In Apenheul heeft men dit stapsgewijs aangepakt. Het binnenverblijf bestaat eigenlijk uit meerdere kamers in een driekwart cirkel, die met elkaar in verbinding staan. Jambo werd in eerste instantie in een kamer geplaatst die van de andere werd afgesloten, maar door de ligging konden de apen elkaar wel zien, horen en ruiken. Daarna werden de nieuwe groepsgenoten één voor één geïntroduceerd bij Jambo. Doordat hij een nogal strakke opvoeding in de groep van zijn vader in Duitsland had gehad, wist hij in het begin niet helemaal wat hij met de dames aanmoest; verder dan snuffelen, dominant optreden, achter de dames aanrennen en vervolgens op hun rug uithijgen kwam hij niet. Getuige het feit dat er inmiddels dus 5 nakomelingen geboren zijn, heeft Jambo uiteindelijk toch wel geleerd zijn mannetje te staan. Dit is overigens meteen een wereldrecord; nergens ter wereld zijn er in één gorillagroep zoveel jongen in hetzelfde jaar geboren.
Ook kregen we meer te horen over de toenemende stress van Borneo orang oetans bij toenemende groepsgrootte, over de vachtkleur- en zangveranderingen van een jonge witwanggibbon tot deze volwassen is, en over het seizoensgebonden machogedrag van doodshoofdaapjes.
Ook op zaterdag 13 augustus was er weer een Avond in Apenheul gepland.