Slimste aap ter wereld

17augustus2011
Bron: standaard.be, nieuwsblad.be
Tien weken lang streden de Bonobo's uit Planckendael bij Mechelen en de Antwerp Chimps om de titel 'Slimste Aap Ter Wereld'. Beide soorten apen, die tot dezelfde familie behoren, moesten een aantal verschillende ...
soorten proeven uitvoeren. Deze proeven vergen een combinatie van behendigheid met inzicht, snelheid en intelligentie.
Met deze wedstrijd wilde de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) aandacht vragen voor het uitsterven van de mensaap. Onderdeel hiervan was het inzamelen van geld projecten in Kongo en Kameroen, waar de mensaap vaak als ‘bushmeat' wordt beschouwd. Samen met de overkoepelende Europese organisatie EAZA, de vereniging voor dierentuinen, wil KMDA één miljoen euro inzamelen, wat neerkomt op 3.333 euro per Europese dierentuin.

Gedragsbioloog Jeroen Stevens van KMDA twijfelde niet aan een makkelijke zege voor de Antwerp Chimps. Desondanks stonden de Bonobo's na een aantal weken aan kop met 3-2. Na een inhaalmanoeuvre van de chimpansees de afgelopen weken, behoorde een gelijkspel lang tot de mogelijkheden. In de laatste proef nam bonobo Djanoa het op tegen chimpansee Siri. Djanoa klaarde de klus in amper acht minuten, terwijl Siri het al na enkele minuten voor bekeken hield. Gevolg: de bonobos uit Mechelen wonnen de wedstrijd met een overtuigende 4-2 score. Djanoa werd, gezien haar prestaties tijdens de wedstrijddagen, uitgeroepen tot slimste aap van de wereld.
Ga voor meer informatie naar: www.deslimsteaapterwereld.be