Opvangcentrum voor exotische schildpadden

17augustus2011
Bron: focus-wtv.rnews.be
Sea Life Blankenberge wordt de laatste jaren overspoeld met mensen die exotische schildpadden binnenbrengen. Daarom heeft Sea Life besloten om een opvangcentrum voor deze dieren op te zetten.
Exotische schildpadden worden sinds de jaren 70 geïmporteerd en verkocht in vele dierenspeciaalzaken. Veel dierenwinkels verkopen de schildpadden aan particulieren, zonder hen volledig voor te lichten. Op het moment van verkoop zijn de schildpadjes amper 3 cm groot. De koper is zich er niet van bewust dat het dier binnen enkele jaren 30 cm groot kan worden. Bij aanschaf worden vaak te kleine bakken gekocht en de schildpaddenhouder is niet ingesteld op de groei en behoeftes van het dier. Als gevolg hiervan worden vele volwassen exotische schildpadden vrij gelaten in de natuur. Deze schildpadden zijn echter echte roofdieren die veel schade toebrengen aan de natuur.

Sea Life heeft speciaal voor deze schildpadden een openlucht bassin aangelegd waar de bezoekers van Sea Life deze mooie dieren vanaf een veilige afstand kunnen bekijken. Daarnaast hebben ze een schildpaddenquarantaine geopend waar mensen die hun schildpad geen goed huis kunnen bieden hun schildpad naartoe kunnen brengen. Tezamen met deze opvang licht Sea Life haar bezoekers voor over deze kwestie met behulp van grote informatieborden, ludieke cartoons en presentaties.