Dieren voelen aardbeving aankomen

14september2011
Bron: nationalzoo.si.edu
Eind augustus beefde de aarde aan de oostkust van de Verenigde Staten. De aardbeving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter werd goed gevoeld in de Smithsonian National Zoo in Washington.
Omdat het voedertijd was, waren de dierverzorgers in de buurt van veel dieren en zagen de reactie vlak voor en tijdens de aarbeving. Op de site van de dierentuin staat een uitgebreid verslag van de reacties.
Veel dieren reageerden tijdens de aardbeving met alarmkreten of door onrustig gedrag. Bij sommige dieren werd ook al afwijkend gedrag voor de aardbeving gezien. Dat varieerde van alarmkreten (rode vari), het verlaten van het voedsel en in een boom klimmen (orang oetan en gorilla) en het vormen van een hechte groep (flamingo’s). De flamingo’s bleven ook tijdens de beving in een hechte groep bij elkaar staan. Een van de gorilla slaakte vlak voor de beving een gil, greep haar baby en klom ook hoog in een boom.
Tijdens de beving waren de slangen zeer actief, terwijl deze normaal gesproken gedurende de dag inactief zijn. De Komodovaraan zocht beschutting tijdens de beving. Zowel de eenden als de bevers die gevoerd werden toen de beving strartte, verlieten hun voedsel en gingen het water in. De zeekatten werden door de beving verstoord bij het eten. Het water in de tank klotste te erg.
De enige dieren die helemaal niet op de aardbeving reageerden volgens de dierverzorgers waren de reuzenpanda’s.

Alle staf, bezoekers en dieren van de National Zoo hebben de beving zonder verwondingen doorstaan.