Reuzenpanda's

14december2011
Bron: geledraak.nl, edinburghzoo.org.uk
In Europa waren er maar drie dierentuinen waar reuzenpanda's te zien zijn: Schönbrunn in Wenen, de Zoo in Madrid en Zoo Berlin. Maar vanaf half december komt daar een vierde dierentuin bij. De dierentuin van Edinburgh in Schotland heeft dan twee panda's.
De panda’s in Schotland worden uitgeleend door de Chinese overheid en zijn afkomstig van het Wolong Panda Breeding Centre in Sichuan (China). Al sinds 2008 zijn er contacten tussen de dierentuin en China en dat heeft geresulteerd in een contract wat begin dit jaar getekend werd. De reuzenpanda’s worden voor een periode van tien jaar uitgeleend aan de Edinburgh Zoo.
De panda’s heten Tian Tian and Yang Guang en in het engels is dat Sweetie en Sunshine. Tian Tian heeft al eerder jongen gehad en de hoop is dan ook dat ze in Edinburgh ook weer voor nageslacht gaat zorgen.

Het hoofdvoedsel van de reuzenpanda is bamboe. In het wild eet de reuzenpanda van diverse soorten bamboe en zoekt daar de lekkerste en meeest voedingsrijke delen uit. In Europa moet de bamboe speciaal voor de panda’s gekweekt worden. Deels gebeurt dat in de dierentuin zelf, deels wordt de bamboe ingekocht bij een bamboekweker.

De foto met de panda is genomen in Berlijn.