School haringen

14december2011
Bron: rotterdamzoo.nl
In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zwemt sinds kort een grote school haringen rond. De haringen zwemmen in het grote haaienbassin samen met barracuda’s, haaien, tarpons en andere roofvissen.
De school bestaat uit 2400 ‘valse’ haringen. Vals betekent hier onecht. Deze vissen komen uit het Caribisch gebied. De valse haringen zijn in de natuur een prooidier voor diverse roofvissen. In Blijdorp worden de haringen niet allemaal direct opgegeten, omdat de grote rovers voldoende te eten krijgen. In Blijdorp verwachten ze dat er wel af en toe een harinkje verdwijnt in de maag van een grotere vis, maar ze verwachten dat de school maar geleidelijk kleiner zal worden. Het publiek moet er zeker wel een paar jaar van kunnen genieten. En genieten kunnen de bezoekers zeker, de school levert een boeiend schouwspel op.

De school valse haringen is met de nodige voorzorgen in het Oceanium vrijgelaten. Eerst moesten de dieren enige tijd in quarantaine verblijven, om ervoor te zorgen dat ze geen ongewenste ziektes mee zouden nemen. Daarna zijn de haringen in een container in het haaienbassin gehangen. De container werd ververst met water uit het haaienbassin, zodat de visjes al konden wennen aan de geuren van het water. De school haringen kan in het haaienbassin ook een beschermde ondiepe zone opzoeken.

Op het YouTube kanaal van Diergaarde Blijdorp is een filmpje te zien over het loslaten van de haringen.
Klik hier voor het filmpje