Honden communiceren als kinderen

11januari2012
Bron: nu.nl
Veel hondenbezitter behandelen hun honden als jonge kinderen. Hoe hun huisdier reageert lijkt verrassend veel op de manier zoals jonge kinderen dat ook zouden doen. Hongaarse onderzoekers hebbben dit met experimenten bevestigd.
De resultaten staan in het tijdschrift Current Biology, dat begin januari online verscheen. Volgens de onderzoeker gaat het vooral om de verbale communicatie en oogcontact waarin honden op kinderen lijken, en dan met name kinderen van 6 maanden tot twee jaar oud. Volwassen honden kregen een video te zien van een vrouw die met een hoge stem ‘hallo hond’ zei, terwijl ze oogcontact maakte. In een andere versie zei de vrouw hetzelfde maar dan met een lage stem terwijl ze oogcontact vermeed. De reactie van de honden werd met eye-tracking technieken gevolgd. De honden bleven langer naar haar kijken als ze eerst contact had gemaakt met haar ogen en haar stem. Uit eerdere studies blijkt dat baby’s en peuters zo ook op mensen reageren.
De onderzoekers erkennen dat zij nu geconstateerd hebben wat veel mensen al weten. Maar het is wel voor het eerste dat de sociale vaardigheden van honden bestudeerd zijn met behulp van eye-tracking technieken.