Kleur voorspelt giftigheid

08februari2012
Bron: nu.nl
Onderzoekers hebben een correlatie gevonden tussen de giftigheid van kikkers en de kleur van de deze kikkers. Het verband was het meest duidelijk voor vogels, die de belangrijkste vijand van de kikkers zijn.
Een Groningse wetenschapster publiceerd hierover samen met een collega wetenschapper van de Universiteit van Texas in The American Naturalist. Het onderzoek werd gedaan in Panama en betrof kikkers van de soort Dendrobates (Oophaga) pumilio. De kikkers van deze soort zijn er in zeer gevarieerde kleuren en kleurcombinaties, als geel, groen, blauw, rood en oranje. De kikkers zijn ook niet allemaal even giftig, sommige varianten zijn wel veertig keer giftiger dan andere.
De onderzoekers ondekten een direct verband tussen kleur en giftigheid. De meest opvallende kikkers zijn ook het meest giftig. Dit verband was het meest duidelijk voor vogels. Voor andere diersoorten die minder op de kikkers jagen zoals krabben en slangen was het verband minder duidelijk. Zij hebben ook andere ogen die kleuren anders waarnemen. Voor de natuurlijke vijanden van de kikkers, vogels, was het verband specifiek.
Het is de onderzoekers overigens nog niet duidelijk hoe het verschil in giftigheid ontstaat. Mogelijk kan dit verklaard worden door de bron van het gif: kikkers eten giftige mieren, mijten en andere beestjes. Het gif wordt opgeslagen en zo worden de kikkers giftig. Mogelijk zijn deze giftige prooien niet overal in dezelfde mate aanwezig.