Imitatie van een imitatie

08februari2012
Bron: scientias
Dieren doen bijzondere dingen om maar niet in de maag van andere dieren te verdwijnen. Zo is er een visje ontdekt die een octopus imiteert die net doen alsof deze een vis is. Verwarring alom dus.
De octopus is een Thaumoctopus mimicus. Deze octopus kan verschillende vissen imiteren, onder andere giftige platvissen en een koraalduivel. Roofvissen moeten hier niets van hebben en laten de octopus met rust. Wanneer de octopus platvissen imiteert, schuift hij plat over de bodem van de zee met alle armen bij elkaar, in een visvorm. De octopus kan ook een zeeslang nadoen door zes armen onder zich in een holletje te verstoppen en met de ovegebleven twee armen als een slang te zwaaien.
De Stalix histrio is een kleine vis, die in een holletje leeft. Dit holletje biedt ook bescherming tegen rovers. Maar deze vis moet ook weleens op zoek naar voedsel en lift dan mee met de T. mimicus. De vis heeft vrijwel dezelfde kleuren als de octopus en door geen moment van zijn zijde te wijken lijkt de vis een onderdeel van de octopus.
Op de bijgevoegde link is een filmpje te zien van de vis en de octopus.
De onderzoekers die het bijzondere gedrag van de S. histrio ontdekten vragen zich overigens wel af hoe lang dit nog te zien is. Het leefgebied van de vis en de octopus in Indonesië wordt ernstig door mensen bedreigd.
Klik hier voor het filmpje