Tibetaanse makaken tweeling

08februari2012
Bron: scientias.nl, foto van Noel Rowe
Bij de meeste soorten primaten is voorkomen van tweelingen zeldzaam. Dat is niet heel onlogische omdat het veel energie kost om twee jongen tegelijk te dragen en van voedsel te voorzien. Maar een Tibetaans makakenvrouwtje voedt met succes een tweeling op.
Een groep Tibetaanse makaken wordt in China onderzocht door een groep wetenschappers. Deze groep leeft in hun natuurlijke leefomgeving maar krijgt ook wel voedsel van mensen. De dieren zijn daar niet volledig afhankelijk van, ze verblijven niet altijd in de buurt van mensen.
In deze groep werd een tweeling geboren en konden de onderzoekers van nabij observeren hoe de moeder daarmee omging. En tot ieders verbazing ging dat prima. Het is een jong en nog vrij klein vrouwtjes maar toch ziet zij kans om de beide jongen te dragen en er zelfs mee te rennen.
In vergelijking met de andere makaken heeft het vrouwtje wel haar eigen strategie moeten kiezen. In vergelijking met de andere vrouwtjes (zonder of met één jong) besteedt ze meer tijd aan rusten en voeden en minder tijd aan socialiseren en reizen. Waarschijnlijk is het de combinatie van het extra voedsel wat ze van mensen krijgt en haar gedragsstrategie waardoor ze kans ziet om de beide jongen op te voeden.
De eerste ervaringen (tot vijf maanden na de geboorte) zijn gepubliceerd in het tijdschrift Primates. De Tibetaanse makaken tweeling zal de komende jaren nog goed in de gaten gehouden worden door de onderzoekers, maar voorlopig doen ze het prima. De onderzoekster Megan Matheson meldt in een intervies dat ze erg benieuwd is hoe de jongen zich gaan ontwikkelen en of hun relatie nog hechter wordt dan normaliter al gezien wordt bij makaken broertjes en zusjes.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0