Schildpadden snelwegen

07maart2012
Bron: scientias. nl
Stromingen in de oceaan dienen als snelweg voor jonge schildpadden, zo ontdekten onderzoekers. Door deze 'snelwegen' komen de jonge, net uit het ei gekomen schildpadjes, vlotter in dieper en dus veiliger water.
Wetenschapper onderzochtern de lederschildpadden op Costa Rica. Over de lederschildpad is vrij veel bekend. Tenminste over de zeer jonge dieren en de volwassen dieren. Maar over de periode daartussen is nog niet zoveel bekend. De vrouwelijke lederschildpadden legen hun eieren op het strand. Wanneer de eieren uitkomen kruipen de jonge schildpadjes naar het water. Zowel tijdens deze tocht naar zee als wanneer de dieren nog in ondiep water zijn, zijn ze erg kwetsbaar en een makkelijke prooi. Het is belangrijk dat de schildpadjes snel in diep en veilig water terechtkomen. Volgens de onderzoekers moest de stroming daarin een rol spelen, de schildpadjes kunnen hierdoor makkelijk meegevoerd worden.

In een experiment werden objecten te water gelaten, zowel op plaatsen waar veel schildpadjes uit het ei komen, als op plaatsen waar geen of minder schildpadden eieren lagen. Vanaf de plek waar veel schildpadjes uit het ei kwamen, werden de objecten snel door een stroming meegenomen. Na zo’n anderhalve maand waren de objecten al 1500 kilometer meegevoerd. De objecten die te water gelaten werden op plaatsen waar geen of weinig schildpadden eieren te vinden waren bleven bij de kust ronddobberen en werden niet door een stroming meegevoerd. De jongen die hier uit het ei komen hebben een kleinere overlevingskans.
Volgens de onderzoekers is de evolutie de reden van het feit dat de meeste eieren op het ‘gunstige’ strand gelegd werden. De dieren die hier uit het ei komen hebben een grotere overlevingskans.

De lederschildpad is ernstig in zijn voortbestaan bedreigd. Volgens de onderzoekers is kennis over alle levensfases van de lederschildpad van belang om de schildpad zo goed mogelijk te kunnen beschermen.