Woestijnvossen

07maart2012
Bron:nvdzoos.nl, foto Su Neko
In AquaZoo Friesland zijn sinds kort woestijnvossen te zien. Deze kleinste leden van de vossenfamilie hebben een verblijf betrokken wat helemaal aan hun wensen in aangepast. Er is een flinke laag zand aangevoerd, zodat de dieren kunnen graven en ...
het verblijf is lekker warm. De woestijnvos (ook wel fennek genoemd), leeft in het wild in de hete woestijnen van Noord-Afrika en West-Azië. Woestijnvossen zijn nachtdieren en om de bezoekers toch de kans te geven de dieren in actie te zien is het dag-nachtritme in het verblijf omgedraaid.
In het wild zijn de dieren ’s nachts actief en gaan dan op zoek naar voedsel om de hitte van de dag te ontlopen. Overdag wordt er gerust in koele holen onder de grond. Ook de grote oren komen van pas in de warmte: hierdoor kan meer overtollige warmte afgegeven worden.
De woestijnvos eet kleine knaagdieren, vogels, slangen, insecten, spinnen en schorpioenen. De grote oren worden ook gebruikt bij de jacht: vanaf grote afstand kunnen de prooien al gehoord worden. Ook eieren en fruit staan op het menu. De woestijnvos hoeft niet in de buurt van drinkwater te leven: het voedsel levert voldoende vocht op.

De fennek is het kleinste lid van de vossenfamilie. De kop-romplengte is 35-40 cm, de staart is nog eens 15-25 cm. Schouderhoogte is zo’n 20 cm en het gewicht is 1 tot 1,5 kilo. De grote oren kunnen wel 15 cm lang worden. De vacht is zacht en geelbruin gekleurd, de buik is vaak lichter. Het puntje van de staart is zwart.

De dieren die nu in AquaZoo Friesland leven zijn bijna twee jaar oud. In het dierenpark wordt gehoopt op nageslacht.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0