Brilberen in Emmen

04april2012
Bron: dierenparkemmen.nl en waza.org, fot Kuribo (CC)
Na enkele 'beerloze' maanden zijn vorige week twee brilberen aangekomen in Emmen. Zij verhuisden van een dierentuin in Noord-Frankrijk naar het Nederlandse dierenpark en kunnen nu gaan wennen aan hun nieuwe verblijf.
De brilberen Uca en Quechua werden elk in een eigen transportkist van Lisieux (F) naar Nederland getransporteerd. Door de kist gevuld en leeg te wegen kon direct het gewicht van de beren bepaald worden. De brilberen stapten vlot de kist uit en begonnen direct hun nieuwe verblijf te verkennen. De beren kennen elkaar al: het zijn moeder en zoon.
Eerst blijven ze nu een tijdje binnen, om aan de nieuwe verzorgers, het nieuwe verblijf en de veranderde omstandigheden te wennen. Ondertussen worden de werkzaamheden aan het buitenverblijf afgerond zodat de beren ook snel van hun buitenverblijf gebruik kunnen maken. De feestelijke opening van dit nieuwe brilberenverblijf zal op 4 april plaatsvinden.

De brilbeer (Tremarctos ornatus) is een relatief kleine berensoort die oorspronkelijk in de hooggelegen tropische bossen aan de westkant van Zuid-Amerika voorkomt. Het zijn goede klimmers die vaak in bomen hun voedsel zoeken en er ook slapen. Hun voedsel bestaat uit fruit, cactussen en andere planten, aangevuld met dierlijke eiwitten (kleine dieren).
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0