Bumblebee gecko

02mei2012
Bron: nationalgeographic.com, foto van Robert Fischer (USGS)
Op één van de eilanden van Papua Nieuw Guinea is een bijzondere gekko ontdekt. Een onderzoeker uit de VS was op het Manus Eiland op zoek naar slangen toen een lokale bewoner hem twee bijzondere gekko's kwam laten zien.
De gekko’s zijn zwart met geel gestreept en zijn daarom Nactus kunan gedoopt. Kunan betekent hommel in de lokale taal, ofwel bumblebee in het engels. Deze gekko soort heeft lange, smalle tenen en niet de afgeplatte tenen van de gekko’s de tegen muren op kunnen klimmen. De gekko is zo’n 13 cm lang. De bijzondere kleurencombinatie maakt dat de gekko zich goed kan verschuilen op de bodem van het regenwoud.
Volgens onderzoeker Robert Fischer van US Geological Survey is het goed mogelijk dat er nog wel meer gekko soorten ontdekt worden op het Manus Eiland, het gebied is nog niet uitgebreid onderzocht.
Het is overigens nog onbekend hoeveel van de hommel-gekko’s er leven op het eiland en of de dieren wel of niet bedreigd zijn.

Gekko’s behoren tot de hagedissen. Er zijn zeer veel soorten gekko’s die op de hele wereld in tropische en sub-tropische gebieden voorkomen. De habitats varieren van regenwouden tot woestijnen.