Great Ape Heart Project

30mei2012
Bron: groenkennisnet.nl en greatapeheartproject.nl
Bij mensapen in gevangenschap worden relatief vaak hartaandoeningen gezien. Een groep onderzoekers uit zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk werkt samen in het Great Ape Heart Project om de oorzaken hiervan te onderzoeken.
Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaken zijn van het vaker voorkomen van hartaandoeningen bij mensapen in gevangenschap. Chimpansees, gorilla’s, bonobo’s en orang oetans bereiken in gevangenschap hoge leeftijden en ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. De leefwijze van de mensapen in gevangenschap wordt ook wel als oorzaak genoemd: deze lijkt op die van de welvarende mens, met weinig activiteit en overvloedig eten.
Dit internationale project probeert meer licht te werpen op de oorzaken van de hartproblemen bij de mensapen maar probeert ook een link te leggen naar de situatie bij de mens.

Onderdeel van het project zijn de onderzoeken die bij de mensapen gedaan worden. Aangezien verdoving een effect kan hebben op de werking van het hart en op de bloeddruk, worden de dieren getraind om echo’s en bloeddrukmetingen te ondergaan terwijl ze volledig wakker zijn. Op de site van het Great Ape Heart Project wordt dit duidelijk uitgelegd.