Dag van het Levend Erfgoed

30mei2012
Bron: szh.nl en dagvanhetlevenderfgoed.nl, foto door Lex v B.
Red een dier – Eet hem op! Dit is het thema van de Dag van het Levend Erfgoed die dit jaar op 3 juni in Arnhem georganiseerd wordt. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) legt dit jaar het accent op consumptie als manier om het levend erfgoed te behouden.
Het evenement wordt voor de derde keer gehouden. De SZH laat hier dieren zien met een rijke Nederlandse cultuurhistorie. De dieren werden vroeger gebruikt in de landbouw maar dreigen te verdwijnen omdat andere rassen productiever zijn. Op het evenement wordt getoond dat het behouden van het leven erfgoed belangrijk is, maar ook leuk en (zeker dit jaar) vooral ook lekker. De bezoekers kunnen de dieren ontmoeten en hun verhaal ontdekken. Zo zijn er lakenvelders te zien. Deze koetjes sierden vroeger de kasteeltuinen. Ook de trekpaarden die vroeger op het land werkten en de schapendoes die de kudde schapen bij elkaar hield zijn te vinden op de Dag van het Levend Erfgoed.

Het thema van dit jaar wordt verder uitgewerkt op het ZeldzaamLEKKERplein. Hier laten producenten zien hoe de zeldzame rassen behouden kunnen worden, namelijk door ze weer een (economische) functie te geven. Er zijn broodjes lakenvelderburger en toastjes met Twente landganzenpaté. Kinderen kunnen pannenkoeken bakken van blaarkopmelk en eieren van Chaams hoen.

De Dag van het Levend Erfgoed is neergestreken op Stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem en is te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. Toegang en parkeren zijn gratis. De stadsboerderij is op loopafstand van NS Station Presikhaaf.

Voor meer informatie: www.dagvanhetlevenderfgoed.nl of www.szh.nl