Shellshock Campagne

25november2005
Bron: Dierennieuws/NVD
De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) heeft door middel van de Shellshock Campagne extra aandacht gevraagd voor de schildpaddencrisis. Met behulp van de bezoekers hebben de dierentuinen inmiddels zo’n € 40.000 ingezameld. Het geld zal gebruikt worden om schildpadden in het wild te beschermen.
Schilpadden op de wereld hebben te leiden onder vernietiging en fragmentatie van hun leefgebieden.

Daarnaast worden ze in landen als China en Zuidoost Azië massaal verhandeld. De schildpad wordt gebruikt voor menselijke consumptie en medicijnproductie en daarnaast ook verhandeld als huisdier. Ook hebben veel populaties te leiden onder onnatuurlijk predatie, nestplundering en vervuiling.

Een groot aantal van de 272 soorten schildpadden staat daardoor op het randje van uitsterven. De actie van de NVD dierentuinen was er dan ook gericht deze crisis onder de aandacht te brengen. De Shellshock Campagne kwam voort uit een Europese campagne, die werd opgezet door de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria).

Het geld dat de NVD dierentuinen ophaalde zal ten goede komen aan totaal 14 projecten die de schildpadden in hun eigen leefomgeving moeten beschermen. Daaronder het project dat legstranden van de bedreigde Mangrove schildpad langs de Sre Ambel (rivier in Cambodja) beschermt.

Op 13 april dit jaar ging de campagne succesvol van start met geboortes van de zeer bedreigde Nieuwguinese tweeklauwschildpadden, gevolgd door onder andere de zeldzame Roti slangschildpadden.