Olifantentunnel

27juni2012
Bron tekst en foto: nationalgeographic.com
In Nederland kennen we ze wel: de ecoducten die over snelwegen heen een veilige verbindingsweg voor dieren vormen. Ook zijn er wel tunnels om kleinere diersoorten een veilige route te bieden. Maar in Kenia is nu een olifantentunnel aangelegd.
Onder de drukke weg tussen Nanyuki en Meru in Noord Kenia is een tunnel aangelegd om olifanten maar ook andere grote zoogdieren een veilige passage te bieden van het ene naar het andere natuurgebied. De olifanten populaties worden gesplitst door snelwegen, hekken en agrarische gebieden. Doordat de olifanten toch proberen van het ene naar het andere geïsoleerde gebied te komen leidt dat steeds vaker tot botsingen met de bevolking en schade aan bijvoorbeeld hekken.
De tunnel is eind 2010 aangelegd en is een daverend succes. Al honderden olifanten zijn gespot terwijl ze van de tunnel gebruik maken. Volgens de chief conservation officer van de plaatselijke dierbeschermingsorganisatie waren de eerste foto’s met de olifanten in de tunnel een geweldig moment.