Helping Hands

25juli2012
Bron: monkeyhelpers.org, foto David M. Jensen
Helping Hands is een non-profit organisatie in de Verenigde Staten. Hier worden kapucijnaapjes gefokt en getraind om mensen te helpen. De aapjes zijn de helpende handjes voor mensen die voornamelijk ruggenmergletsel hebben.
De kapucijnaapjes groeien op in gastgezinnen waar ze vooral met mensen leren omgaan. De vrijwilligers die een aapje een thuis bieden moeten veel met de dieren spelen, ze goed verzorgen, en een gestructureerd leven bieden. Wanneer de aapjes oud genoeg zijn gaan ze naar de Monkey College. Hier leren ze een basisset aan handelingen aan die ze later in hun leven nodig hebben. Met hun kleine handjes en fijne vingers kunnen de aapjes taken verrichten die de mensen waar ze later in huis komen niet meer kunnen.
Taken zijn bijvoorbeeld iets oppakken van de vloer (telefoon, afstandsbediening), lichtknoppen bedienen, een flesje drinken in een houder zetten en een rietje daarin plaatsen, bladzijdes van een boek omslaan enzovoort. De training gebeurt op basis van positieve stimulering. De dieren worden niet gestraft wanneer ze een taak niet (goed) doen. Wanneer ze een taak goed doen worden ze beloond met positieve woorden, met een aai of iets lekkers. De meeste apen leren een basis set van taken aan in 18 tot 24 maanden.

De organisatie Helping Hands blijft de aapjes hun hele leven (en ze kunnen ruim 40 jaar oud worden) volgen, ondersteunen waar nodig op veterinair gebied en wanneer ze oud worden, wordt er een retirement home voor ze gezocht. Helping Hands draait volledig op giften en donaties.

Op de site van Helping Hands zijn verschillende filmpjes te zien van de kapucijnaapjes en de taken die ze verrichten voor de mensen waar ze in huis zijn. Ook is mooi te zien hoe de apen na verloop van tijd ‘hun’ mensen gaan vlooien en zeer kunnen genieten wanneer ze lekker gekroeld en geaaid worden.
Naar de site van Helping Hands
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0