Wereldrecord sprint voor jachtluipaard

22augustus2012
Bron: scientias.nl, foto: James Temple
De Olympische spelen zijn alweer voorbij en Usain Bolt heeft een Olympisch record gelopen. In slechts 9,63 seconden liep hij de 100 m. Maar vergeleken met jachtluipaard Sarah uit Cincinatti Zoo was dat een slakkegangetje: zij loopt de 100 m in 5,95 seconden!
In 2009 liep Sarah ook al een record, toen rende ze de 100 meter in 6,13 seconden. Ze heeft haar eigen record nu verbeterd. In Cincinnati Zoo is een renbaan voor de jachtluipaarden aangelegd, waar ook de snelheden gemeten kunnen worden. De dieren rennen achter een speelgoedbeest aan, wat heel hard voortgetrokken wordt. In hun poging dat beest te vangen, rennen ze zo hard.

Jachtluipaarden kunnen zo hard rennen door hun bijzondere bouw. Door een zeer flexibele wervelkolom kunnen ze hun poten heel ver strekken. Ze kunnen dan ook passen maken van wel zes meter. Met hun scherpe klauwen kunnen ze zich dan ook nog goed afzetten. Tijdens een sprint zijn de jachtluipaarden het grootste deel van de tijd los van de grond. Verder hebben ze lichte botten, en een relatief groot hart en grote longen. Een dergelijk supersnelle sprint kunnen de dieren niet lang volhouden, meestal niet langer dan zo’n 500 meter.

De Cincinnati Zoo zet zich al 20 jaar in voor het behoud van jachtluipaarden in het wild. Dat gebeurt enerzijds door bewustwording (op scholen in de VS), door een fokprogramma in Namibie en door honden in te zetten die kuddes vee bewaken, waardoor de boeren niet meer bang hoeven te zijn dat hun vee gevangen wordt door jachtluipaarden (en zij vervolgens de jachtluipaarden neerschieten).

Het jachtluipaard op de foto is overigens niet recordhoudster Sarah.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0