Jonge gorilla's slopen een val

22augustus2012
Bron: nationalgeographic.com
Slechts enkele dagen nadat één van de leden van de groep door een val van stropers om het leven was gekomen, zagen gorilla beschermers hoe twee jonge gorilla's een val demonteerden en later nog één. Dit gedrag was nog niet eerder gezien.
In het Volcanoes National Park in Rwanda leven berggorilla’s. In dat park worden vaak vallen gezet door stropers. De vallen zijn bedoeld voor antilopen en andere dieren maar er komen ook wel berggorilla’s in terecht. De oudere dieren zijn vaak wel sterk genoeg om uit de val te ontsnappen maar vooral jongere gorilla’s lukt dat niet. Half juli werd een jong dier te laat gevonden om nog te redden. De wonden waren te hevig en ernstig ontstoken.
De vallen worden gemaakt van touw en ter plaatse aanwezige takken, bamboe en stenen. Elke dag gaan de medewerkers van het gorilla onderzoekscentrum op zoek naar vallen en maken ze onklaar. Toen één van de trackers een val vond en deze wilde weghalen, werd hij gewaarschuwd door een silverback, een volwassen gorillaman. Twee jonge dieren van ongeveer vier jaar oud sloopten samen de val. De jonge gorilla’s zagen nog een val, één die de tracker gemist had, en sloopten deze ook.
De snelheid waarmee ze dit deden was reden voor de programmaleider van het gorilla onderzoekscentrum om aan te nemen dat dit niet de eerste keer was. Zij denkt dat de jonge gorilla’s heel goed weten dat de vallen gevaarlijk zijn, en mogelijk van de trackers gezien en geleerd hebben hoe ze de vallen onklaar moeten maken. Toch waren de onderzoekers ook weer niet heel verrast. Chimpansees zijn dan weliswaar bekend om hun gebruik van gereedschap, maar de gorilla’s zijn ook heel snugger. De onderzoeker willen echter niet de gorilla’s gericht gaan aanleren hoe ze de vallen moeten vinden en onklaar maken. De filosofie van het onderzoekscentrum is om het natuurlijke gedrag van de gorilla’s te bestuderen, niet om daarin te interfereren.