Canicross

26september2012
Bron: canicrossnederland.nl
Canicross wordt steeds populairder in Nederland. Maar wat is canicross? Canicross is een loopwedstrijd met een hond, waarbij baas en hond een team vormen. De hond is daarbij aangelijnd. Volgens de regels mag de hond wel de baas trekken, maar mag de hond niet voorgetrokken worden.
De hondenriem die aan een vaste halsband zit, kan in de hand gehouden worden. Maar ervaren canicrossers hebben een gordel om hun middel waar de hond met een tuig aan vast zit. Iedereen kan meedoen, ervaring en leeftijd van de hond en de baas zijn niet belangrijk Ook het ras van de hond maakt niet uit. Wel moet de hond minimaal een jaar oud zijn.

Op 30 september wordt door Canicross Nederland het eerste open Nederlands kampioenschap gehouden. Elke 30 seconden start een deelnemer met zijn hond. Voor de wedstrijd worden de honden door een dierenarts gecontroleerd op gezondheid en conditie. De afstanden afgelegd kunnen worden variëren tussen de 2 en de 8 kilometer. Er zijn ook verschillende leeftijdscategoriën waarin gestreden wordt om de eerste drie plaatsen. En uiteraard is een prijs leuk, maar vooral het leveren van een sportieve prestatie, samen met de hond, is belangrijk.