Boegsprietschildpadden

26september2012
Bron: diergaardeblijdorp.nl
Dertien boegsprietschildpadden die in Azie in beslag werden genomen, zijn verdeeld over drie Europese dierentuinen. Deze dierentuinen gaan hier nu een Europees fokprogramma mee opzetten. Eén van de dierentuinen is Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
In Blijdorp zijn vier boegsprietschildpadden terecht gekomen. De andere schildpadden zijn opgevangen door Durrell Wildlife Conservation Trust in Jersey en Chester Zoo (UK). De boegsprietschildpadden zijn in Azië in beslag genomen en via Hongkong verdeeld over de Europese dierentuinen. De schildpadden leven in het noorden van Madagaskar en zijn zwaar bedreigd in hun voortbestaan. De schatting is dat er nog ongeveer 200 dieren in het wild leven. De boegsprietschildpadden worden illegaal verhandeld als huisdier en zijn zeer gewild omdat ze zo zeldzaam zijn.
In de Verenigde Staten is ook een fokprogramma opgezet. Daar leven in totaal 20 dieren in 3 instituten. Het Europese fokprogramma is nieuw.

Natuurbehoud is één van de doelstellingen van de diergaarde. In Blijdorp is ook al ervaring met fokprogramma’s met schildpadden, net als in beide andere dierentuinen waar de boegsprietschildpadden heen gegaan zijn.