Mergelland Hoenders in GaiaZOO

17oktober2012
Bron tekst en foto: gaiazoo.nl
Minister Gerd Leers (Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel) heeft een zeldzame hoendersoort geïntroduceerd op de kinderboerderij van GaiaZOO. De vier Mergellandhoenders leven hier samen met Hollandse Landgeiten en landganzen.
Het Mergellandhoen verdween ongeveer vijftig jaar geleden uit het Heuvelland van Zuid-Limburg. In 2012 zorgde het Genootschap van het Herve/Mergellandhoen er voor dat het hoen weer terugkwam in Nederland. In 2013 zullen 11 erkende fokkers doorgaan met het fokprogramma. Er zijn plannen om een Mergelland Hoederroute uit te zetten. Deze route loopt langs verschillende hoenderhofjes, waar de liefhebber het hoen kan bekijken. GaiaZOO is ook onderdeel van deze route. De samenwerking van het Genootschap met GaiaZOO is verstandig. De dierentuin ontvangt jaarlijks 450.000 bezoekers en zo kan het Mergelland Hoen bij een veel groter publiek bekend worden. De kinderboerderij van GaiaZOO is een authentiek Limburgs boerenerf waar ook Hollandse Langgeiten en landganzen rondlopen.

Het Mergelland Hoen is een oud ras wat nog veel natuurlijke instincten heeft. Zo slapen de hoenders graag in bomen, waar ze veilig zijn voor roofdieren. Ook zijn deze hoenders sterk: ze zijn veel minder vatbaar voor ziektes dan andere hoenderrassen. Er zijn drie kleurvarianten van het Mergelland Hoen. Er is een zwarte variant, met felrode kammen en lellen en er zijn gezoomdblauwe en koekoek varianten. In GaiaZOO komen alle drie de kleurvarianten voor.
GaiaZOO is de enige dierentuin in Nederland die deze bijzondere hoendersoort in zijn collectie heeft.