Nederlands-Belgische flamingo's

14november2012
Bron: planckendael.be
Dierentuin Planckendael (B) is op zoek naar chiliflamingo's om hun groep uit te breiden. Zij waren dan ook erg blij met drie bevruchte eitjes die aangeboden werden door Safaripark Beekse Bergen.
Daar was de kolonie chiliflamingo’s verstoord door marters en waren enkele koppels gestopt met broeden. De eitjes zijn uitgebroed in de broedmachine en enkele dagen voor het kippen (het uitkomen van de eitjes) konden de dierverzorgers uit Planckendael de eieren in Nederland op gaan halen. De kuikens kregen hulp van de verzorgers bij het uitkomen: de eischaal werd stukje voor stukje verwijderd. De jonge kuikens zijn begonnen met vispap, die vijfmaal per dag verstrekt moet worden. Na de vispap gaan de kuikens over op vaste voeding in de vorm van vaste flamingo korrels. Wanneer de dieren groot en sterk genoeg zijn, worden ze bij de rest van de groep geplaatst.

De kweek van chiliflamingo’s verloopt niet naar wens in Planckendael. De dieren zijn extreem gevoelig voor verstoringen tijdens het nestelen en het broeden, zoals lawaai, egels, kraaien of vossen. Het was alweer vier jaar geleden dat er jonge flamingo’s uit het ei kwamen. De kolonie in Planckendael is sterk verouderd en in het verblijf komt te weinig zon. Komend voorjaar verhuizen de dieren naar een nieuwe doorwandelvolière. Hier is plaats voor een kolonie van 100 vogels. Er wordt dus nog steeds naarstig gezocht naar jonge dieren uit ander dierenparken om de huidige groep uit te breiden.