Java-apen op transport

14november2012
Bron: aap.nl, dierenbescherming.nl, foto: dierenbescherming.nl
Eind oktober vond vanuit AAP in Almere een groot transport plaats. Een groep van 18 Java-apen verhuisde van de Apeneilanden naar Menorca, één van de eilanden van de Balearen (Spanje). De dieren krijgen daar een grote binnen- en buitenruimte.
In januari kwamen de apen naar AAP. Een laboratorium besloot te stoppen met proeven op apen en de dieren moesten in een gespecialiseerde opvang ondergebracht worden. De quarantaine ruimte van AAP zat op dat moment overvol. Op de Apeneilanden werd een verblijf in orde gemaakt voor de Java-apen. Hier hadden de dieren de beschikking over een groot buitenverblijf. Dit was wennen voor de apen, omdat ze hun hele leven nog niet in de buitenlucht waren geweest. Direct was al duidelijk dat de dieren niet bij AAP zouden blijven, er werd gezocht naar een permanent adres. Op het zonnige eiland Menorca werd deze plek gevonden in dierenpark Lloc de Menorca. De dieren krijgen hier een grote binnen- en buitenruimte tot hun beschikking. Voor de Java-apen is het gunstig dat ze al als groep aan elkaar gewend zijn, de herplaatsing kon daardoor snel uitgevoerd worden.
Bij de overname van de apen van het laboratorium naar AAP heeft de Dierenbescherming ook een rol gespeeld. Alle partijen zijn blij dat de dieren nu op Menorca nog een tweede kans en een goed pensioen gegund is.