Bruinbandbamboehaaien

14november2012
Bron: dierenparkemmen.nl, foto: Zul M Rosle
Eerder dit jaar werd in deze nieuwsbrief al vermeld dat in Emmen, totaal onverwacht, twee zwarttiprifhaaien waren geboren. Ondanks dat deze haaiensoort vaak in gevangenschap gehouden wordt, waren er nog niet eerder jongen in gevangenschap geboren.
De twee zwarttiprifhaaien werden uit het grote bassin gehaald en in een apart aquarium ondergebracht. Daar zijn ze alweer uitgegroeid. Eén van de haaien is naar een ander dierenpark verhuisd, de ander heeft een plek gekregen in een groot bassin achter de schermen.
Het aquarium waar de zwarttiprifhaaien uitgegroeid zijn is alweer in gebruik. Hier zwemmen nu tien jongen bruinbandbamboehaaitjes. De dieren zijn nog klein en houden zich meestal schuil tussen de stenen. Maar wanneer de dierverzorger een paar mosseltjes in het aquarium gooit, komt ze allemaal tevoorschijn om hun deel te bemachtigen.
Wie dat ziet, kan zich afvragen waar de dieren tot dan toe allemaal verstopt hebben gezeten.

Bruinbandbamboehaaien zijn een kleine, tropische haaiensoort. De dieren worden maximaal 105 cm lang en wegen dan tot 15 kg. Deze haaien komen oorspronkelijk voor in de Indische Oceaan, in het oostelijke deel. Ze leven vooral in de buurt van koraalriffen, dicht bij de kust. Het voedsel van de bruinbandbamboehaai bestaat uit garnalen, inktvissen en kleine vissen. Jonge bruinbandbamboehaaien hebben een zwart-wit streeppatroon, zoals een zebra. Wanneer de dieren ouder worden vervagen deze strepen naar licht- en donkerder bruin.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0