Politieschilden in dierentuin

12december2012
Bron: bbc.co.uk
In een Britse dierentuin gebruiken de dierverzorgers politieschilden wanneer ze de verblijven van de kraanvogels in moeten. De kraanvogels vallen de verzorgers regelmatig aan. Na een training door politieagenten kunnen de verzorgers goed overweg met de schilden.
In Exmoor Zoo in Devon (UK) worden negen verschillende soorten kraanvogels gehouden, van de vijftien verschillende soorten kraanvogels die bekend zijn. Volgens de verzorgers gedragen de kraanvogels zich steeds minder sociaal naar de verzorgers. Ze vertonen sterk territoriaal gedrag. Sommige soorten vertonen dit territoriale gedrag vooral in het broedseizoen, maar bijvoorbeeld de paradijskraanvogel vertoont dit gedrag het hele jaar door. De vogels kunnen tot anderhalve meter hoog worden, hebben sterke klauwen en een vleugelspanwijdte van 2,5 meter. Ze kunnen het in hun gedrag om het territorium, de partner of het nest te beschermen de verzorgers aardig lastig maken. Toch moeten de verzorgers regelmatig het verblijf in, om te voeren en om de nesten en de eieren te controleren. Eerst gebruikten de dierverzorgers deksel van vuilnisbakken om zichzelf te beschermen, maar dit werkte maar deels.
Nadat iemand op televisie een programma had gezien over de Mobiele Eenheid en hoe zij hun schilden gebruikten nam de dierentuin contact op met de politie. Die heeft de schilden gedoneerd en heeft de dierverzorgers getraind in het juiste gebruik ervan. De schilden worden met de ene hand vastgehouden en met de andere hand kan bijvoorbeeld gevoerd worden. Ook gaan dierverzorgers wel samen het verblijf in, waarbij de ene verzorger voert of controles doet en de ander de kraanvogels op afstand houdt. Doordat de schilden doorzichtig zijn kan goed overzicht gehouden worden.
De dierverzorgers zijn erg tevreden met de nieuwe schilden.

Op de foto een lelkraanvogel, één van de soorten kraanvogels die in Exmoor Zoo gehouden wordt.