Hoe honden kijken

06februari2013
Bron: sciencemag.org
Zet een hond voor de televisie en hij zal soms wel maar soms ook niet kijken naar wat er op het beeld te zien is. Maar wanneer een persoon op het scherm de hond recht aankijkt en hem aan spreekt, dan zal de hond aandachtig kijken.
In een nieuwe studie is gevonden dat de hond dan zelfs de blik van de persoon op het scherm zal volgen. En dit laatste is bijzonder, omdat zelfs chimpansees dat niet doen.
Het was al bekend dat honden letten op de communicatie signalen van mensen. Ook kunnen honden, net als kinderen, de richting van een vinger volgen wanneer ergens naar gewezen wordt. Chimpansees kunnen dit niet. De vraag was of honden ook meer subtiele signalen kunnen volgen, zoals iets met een blik volgen.

Een onderzoeker van de Central European University in Budapest gebruikte hiervoor een techniek die eerder alleen nog bij kinderen gebruikt was. Bij de test werden de honden aangesproken door een persoon op het televisiescherm. Zowel links als recht van deze persoon was een voorwerp geplaatst. De persoon (onbekend voor de hond) zei ‘hallo, hond” met een enthousiaste intonatie terwijl hij de hond aankeek. In een andere situatie werd de hond aangesproken met een doffe toon terwijl de persoon naar beneden keek. Vervolgens keek de persoon gedurende 5 seconden naar één van de voorwerpen. Een speciale camera onder het televisiescherm volgde waar de hond naar keek.
Voor het onderzoek werden 22 honden gebruikt, van verschillende rassen. De honden bleken altijd naar de persoon op het scherm te kijken. Maar wanneer de persoon de hond enthousiast begroette en ook aankeek, volgden de honden 69% van de tijd de blik van de persoon naar het voorwerp. Wanneer de persoon de hond niet aankeek en dof aansprak, keken de honden niet vaker naar het ene voorwerp.
De resultaten, die in Current Biology zijn gepubliceerd, zijn vrijwel vergelijkbaar met experimenten die met 6 maanden oude kinderen gedaan zijn.
De onderzoekers waren verbaasd over deze gelijkenis. Ze hebben ook nog plannen voor meer experimenten, zoals het onderscheiden van de toon van de begroeting en het al dan niet aankijken van de hond.