Dier of Ding

06februari2013
Bron tekst en foto: vvvarnhemnijmegen.nl
De relatie tussen mens en dier is in de loop der tijden veranderd. En ook kan deze relatie vele vormen aannemen. Sommige honden worden als een kind vertroeteld. Ze krijgen de mooiste kleertjes aan, ...
eten met het baasje mee en gaan naar de kapper. Ook zijn er honden die naar welness centra mogen, waar ze gemasseerd en vertroeteld worden.
Wat hebben deze honden nog gemeen met de wilde wolf waar zij van afstammen? Er zijn ook discussies over het eten van vlees of het gebruik van bont voor kleding. Over al dit soort zaken gaat de tentoonstelling ‘Dier of Ding’ in het Natuurmuseum van Nijmegen. De tentoonstelling is al te zien vanaf 1 november 2012 en loopt nog door tot 26 mei 2013. In de collectie zijn een groot aantal opgezette huisdieren te zien. Er zijn hoenders, duiven, konijnen, katten en cavia’s. De diversiteit in hondenrassen wordt getoond, van piepkleine pinchers tot zeer grote Sint-Bernhard honden. En er zijn ook hele bijzondere dieren te zien die om hun specifieke kwaliteiten gehouden worden. Zo wordt aandacht besteed aan aardhommels, knabbelvisjes en explosieven-speurratten.

In het Dieren-Dilemma-spel kunnen de bezoekers van zichzelf uitzoeken hoe hun relatie tot dieren is. Aan de hand van stellingen over bijvoorbeeld bontkragen of genetische verandering van varkens wordt de bezoeker door de materie geloodsd. Bij de uitslag kom je erachter: beschouw je dieren als levende wezens of zijn het meer handige gebruiksvoorwerpen? In het Natuurmuseum van Nijmegen kom je het te weten!