Puzzelen omdat het leuk is

06maart2013
Bron: scientias.nl
Veel mensen puzzelen graag. Daar hoeft geen beloning tegenover te staan, het oplossen van een puzzel is leuk genoeg. Bij chimpansees lijkt dit ook zo te werken, wijst onderzoek uit. In een Britse dierentuin kregen de chimpansees een puzzel van de onderzoekers.
Een dobbelsteen kon door een doolhof van buisjes geduwd worden. De dobbelsteen werd met de vingers of met stokjes door de buizen verplaatst en viel uiteindelijk in een ‘exit’ bakje. Ook werd in plaats van een dobbelsteen een noot in de doolhof gedaan. Wanneer deze noot door het hele buizensysteem geduwd was, konden de chimpansees de noot opeten. De onderzoekers ontdekten dat het niet uitmaakte of een noot of een dobbelsteen gebruikt werd. Ook zonder de beloning (de noot) werd de puzzel afgemaakt. Volgens de onderzoekers suggereert dit dat de chimpansees een bevredigend gevoel over houden aan het oplossen van de puzzel.
De onderzoekers leerden de chimpansees niet hoe de puzzel opgelost moest worden, dat moesten ze zelf uitvinden. Ook hoefden de apen de puzzel niet op te lossen. Deze werd binnen hun bereik geplaatst, ze konden ermee doen en laten wat ze wilden.
De puzzel werd vergeleken met het zoeken naar insecten of honing door wilde chimpansees. Daarvoor worden ook stokjes en de vingers gebruikt om in gaatjes te poeren. Volgens de onderzoekers was de puzzel zelfs nog iets uitdagender omdat de dobbelsteen niet aan het stokje bleef plakken. Maar deze uitdaging werd graag aangegaan door de chimpansees, zo werd beschreven in het tijdschrift American Journal of Primatology.