Kleinste vogelsoort

03april2013
Bron tekst en foto: avifauna.nl
In Vogelpark Avifauna zijn sinds kort twee bijzondere vogelsoorten te zien. Eén van de twee is de kleinste vogelsoort die in Europese dierentuinen te zien is. Het is een witneksaffier, een kolibriesoort die slechts 3,5 gram weegt en 8 cm lang is.
Samen met de vorkstaartbosnimf, een andere kolibriesoort, zijn de vogels via Schiphol ons land binnengesmokkeld. Op Schiphol zijn de vogels in beslag genomen en vervolgens bij Avifauna terecht gekomen. Beide vogelsoorten komen uit Suriname.
Eerder waren er in Avifauna ook al wel kolibries te zien, maar nog niet eerder waren deze zo klein als de witneksaffieren. Een dergelijk klein vogeltje is natuurlijk zeer lastig te spotten maar met een kijkerstip lukt het vast wel. Kolibries moeten om de 6 minuten eten dus als de bezoekers het drinkflesje in de gaten houden moet het mogelijk zijn om de vogeltjes in het oog te krijgen.

Kolibries zijn bijzondere vogels die heel wat records op hun naam hebben staan. Het zijn de kleinste vogels maar leggen relatief de zwaarste eieren in vergelijking met hun gewicht. Ze hebben ook relatief de grootste vliegspieren en er zijn kolibriesoorten waarbij snelheden van bijna 100 kilometer per uur zijn gemeten. Kolibries kunnen stilhangen in de lucht en kunnen zowel voor- als achteruit vliegen. De kolibrie slaat per minuut meer dan 4000 keer met de vleugels. Dit komt neer op 70 tot 80 keer per seconde! Het energieverbruik van de kolibries is zeer hoog. Ze bezoeken wel 2000 bloemen per dag waaruit ze de nectar drinken. In dierentuinen wordt de nectar met speciale flesjes verstrekt.