Okapi's in Safaripark

01mei2013
Bron: safaripark.nl
Sinds dit voorjaar zijn in Nederland op twee plaatsen okapi's te zien. Met Pasen werd in Safaripark Beekse Bergen het verblijf geopend. Twee mannetjes bevolken nu het verblijf, maar in de toekomst hoopt het Safaripark ook vrouwtjes te krijgen.
Het verblijf is daar al op voorbereid. Naast drie buitenverblijven zijn er een groepsstal en zes individuele stallen. Zeker vier tot vijf okapi’s kunnen gehuisvest worden volgens het Safaripark. Er is veel ruimte voor de dieren beschikbaar is en dat komt vaak ten goede aan de natuurlijke fok, volgens de dierverzorgers.
Okapi’s zijn relatief onbekende dieren. Pas rond 1900 werden ze ontdekt, als laatste grote zoogdier. Ze leven in het wild in een klein gebied in de regenwouden van Kongo. De grootste bedreigingen voor de okapi zijn vernietiging van de habitat, handel in bushmeat en de burgeroorlog in de Democratische Republiek Congo.
Doordat er nog maar zo weinig dieren in het wild leven (10 tot 15 duizend dieren) zijn de fokprogramma’s in dierentuinen van belang. Een verantwoord fokprogramma houdt rekening met de genetische afkomst van de dieren en wisselt ook regelmatig dieren uit tussen dierentuinen. Zo wordt de populatie genetisch gezond gehouden. Daarbij zijn verzorging, voeding en huisvesting van de dieren uiteraard van groot belang.
De naaste verwant van de okapi is de giraffe. Ze hebben ook een lange tong, kleine hoorntjes en grote oren. De huid is deels gestreept als een zebra, de rest is chocoladebruin.