Wisseltruc bij corsac vossen

29mei2013
Bron: wisselzoo.nl
In Dierenpark de Wissel leeft sinds anderhalf jaar een koppel mannelijke corsac vossen. Tenminste, zo zijn de vossen vanuit een Duitse dierentuin naar de Wissel gekomen. Maar eind maart kreeg dit koppel jongen!
Het is nog niet duidelijk wat er ‘gewisseld’ is. Mogelijk is bij het seksen het geslacht niet duidelijk geweest. Een andere optie is dat de Wissel een andere corsac vos gekregen heeft dan op de papieren staat. Om hier meer inzicht in te krijgen moeten de transponders (zie onder) van de ouders afgelezen worden. Daar wordt nog even mee gewacht om het jonge gezinnetje geen onnodige stress te bezorgen.
Gelukkig zagen de dierverzorgers dat één van de dieren een erg dikke buik kreeg. Voor de zekerheid werden hooi en warmtelampen voor het koppel geregeld. De dikke buik bleek geen gevolg van ziekte, maar resulteerde in een worp van zes jongen. Drie jongen bleken niet sterk genoeg en overleden snel na de geboorte. Met de overige drie jongen gaat het goed. Het is het eerste nest van dit koppel dus dat blijft spannend. Beide ouders zijn er druk mee. Het mannetje zorgt ervoor dat het vrouwtje genoeg te eten krijgt zodat zij haar jongen goed kan voeden. De corsac vos wordt ook wel steppe vos genoemd.

Een transponder is een kleine chip die onderhuids geplaatst wordt. Hierop staat veel informatie over het dier, zowel de registratie als informatie over de levensloop van het dier. Alle dierentuindieren hebben zo’n transponder.