Opscheppen voor niets

29mei2013
Bron:sciencemag.org
Mannelijke aardbeikikkertjes doen erg hun best om de vrouwtjes voor zich te winnen. Door constant en hard te kwaken laten ze zich horen aan de vrouwtjes aardbeikikkers. Maar een nieuwe studie wijst uit dat ze dit vrijwel voor niets doen.
Ondanks al hun inzet kiezen de vrouwelijke aardbeikikkertjes (Oophaga pumilio) voor het dichtstbijzijnde mannetje. Door zich door de buurman te laten bevruchten voorkomen de vrouwtjes het risico dat hun eitjes niet bevrucht worden. De periode waarin dat kan is kort. Het gedrag van de vrouwtjes lijkt wat zorgeloos, maar is toch de meest optimale keus, zo zeggen de onderzoekers in Frontiers in Zoology. Mannetjes bevechten elkaar continu om een territorium. En aangezien alle mannetjes met een territorium dus winnaars zijn, kan het vrouwtjes rustig voor het dichtstbijzijnde mannetje kiezen. Waarom verder zoeken wanneer je dichtbij een goede keus hebt?
Toch is alle inspanning die de mannetjes doen om zich te laten horen niet helemaal voor niets. Zo zorgen ze er ook voor dat de vrouwtjes hen kunnen horen én vinden. Verlegen en stille mannetjes moeten het zonder date doen…