Grondkoeskoes

29mei2013
Bron: artis.nl
De grondkoeskoes is een buideldier uit de orde van klimbuideldieren. Koeskoezen zijn nachtdieren die in het wild leven in Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië op de Aru-eilanden en de eilanden Nieuw-Guinea, Japen, Misool en Salawati.
Grondkoeskoezen (Phalanger gymnotis) wegen tussen de 2,5 en 3 kg en zijn dan ongeveer 45 cm lang (kop-romp) met een staart van ruim 30 cm. De vacht is kort en dik en donkergrijs van kleur met lichte plekken op de buik. De staart is ruw en bewegelijk voor meer grip en de duimen van de achterpoten zijn opponeerbaar. Hierdoor kunnen de dieren goed in bomen klimmen en zittend op de achterpoten eten. Het voedsel van grondkoeskoezen bestaat voornamelijk uit fruit. Daarnaast worden bladeren, eieren en zaden gegeten.

In de buidel zijn vier melkklieren te vinden. Toch krijgt de grondkoeskoes maar één jong. Na drie maanden verblijf in de buidel verlaat het jong ’s nachts, als de koeskoezen actief zijn, de buidel. Tot het jong vijf tot zeven maanden oud is slaapt het nog wel in de buidel. Daarna verlaat het jong definitief de buidel.