Tijgertweeling

29mei2013
Bron: burgerszoo.eu
Een goed ontworpen kraamhok voor de Sumatraanse tijger lijkt succes te hebben. In Burgers' Zoo is begin mei een tijgertweeling geboren. Om onrust voor de moeder te voorkomen worden de jongen alleen via een camera in de gaten gehouden.
Voor tijgers en veel andere roofdieren is het zeer belangrijk dat de moeder zich volkomen veilig voelt rond en na de geboorte van haar jongen. Stress kan er toe leiden dat de moeder haar jongen doodt en opeet. Bij het ontwerp van het kraamhok van de Sumatraanse tijger is een observatiecamera geïnstalleerd. Deze camera kan 24 uur per dag beelden registreren. Hierdoor is de bevalling van de tijgertweeling te zien. Ook staat er nu een filmpje op de site van Burgers’ Zoo waarop te zien is dat de kleine tijgertjes al wat bewegelijker beginnen te worden. Ook de dierverzorgers en biologen van het dierenpark houden alleen via de camera moeder en jongen in de gaten, om zo de rust te waarborgen. De verwachting is dat de moeder en de jongen pas ongeveer vier weken na de geboorte het kraamhok zullen verlaten.

De Sumatraanse tijger is ernstig bedreigd. Het aantal dieren in het wild wordt op slechts enkele honderden geschat. De Europese dierentuinen die aangesloten zijn bij de EAZA hebben een gezamenlijk fokprogramma voor de Sumatraanse tijger opgezet. Burgers’ Zoo heeft enkele jaren geleden van dit fokprogramma toestemming gekregen om met Sumatraanse tijgers te gaan fokken.