Extra zorg

29mei2013
Bron: burgerszoo.eu en zooantwerpen.be, foto Gunnar Hendrich
Bij de meeste diersoorten lukt het de moeder prima om zelf voor haar jongen te zorgen. Maar af en toe is er wat extra hulp van dierverzorgers nodig om een jong en/of de moeder te helpen. Een pasgeboren tapir in Burgers' Zoo en een aardvarkentje in Zoo Antwerpen hadden en hebben wat extra zorg nodig.
Dierverzorgster Jacky had vroege dienst en ging kijken bij de tapirs omdat daar een vrouwtje op werpen stond. Na een zware bevalling leek de kleine tapir meer dood dan levend ter wereld gekomen te zijn, en zat nog in de vruchtvliezen. Ze redde de kleine tapir door direct mond-op-snuit beademing toe te passen en het dier hartmassage toe te dienen. Ondertussen heeft het jong al gedronken bij de moeder en lijkt het kerngezond te zijn.

In Antwerpen werd een aardvarkentje geboren. Dit is al het vijfde jong van mama aardvarken, maar drie van haar jongen werden nog geen maand oud. Het zogen blijft een probleem: de melkproductie komt maar langzaam op gang. Dit jong wordt nu elke drie uur bij de moeder aangelegd, nadat haar borstklieren gemasseerd zijn. Het jong kan zo wel drinken, maar krijgt niet voldoende. Er wordt nog extra melk afgekolfd en dit wordt nog aangevuld met puppymelk zodat het diertje voldoende voeding krijgt. Het jong is levendig en heeft mooi rechtopstaande oortjes. De verzorgers houden het jong goed in de gaten. Als de moeder wat te hardhandig met haar jong omgaat (wat niet ongebruikelijk is bij aardvarkens) kan het jong altijd nog in de couveuse geplaatst worden. Het aardvarkentje is te zien op een televisiescherm in het nachtdierenverblijf.

De jonge laaglandtapir op de foto is al wat ouder en leeft in een andere dierentuin. De gestreepte vacht van het diertje is goed te zien, volwassen dieren zijn egaal donkerbruin.