Tongen

27juni2013
Bron: softpedia.com
Naar aanleiding van een bericht in deze nieuwsbrief over de lange tong van de miereneter werd uw redactie getipt op een hele lijst wist-u-datjes over tongen. Hier volgen enkele van deze berichten, voor het hele artikel is een link bijgevoegd.
De tong van een blauwe vinvis kan wel 3000 kg wegen en is daarmee ook de grootste tong in het dierenrijk. Wel 50 mensen zouden op deze tong kunnen staan! De tong is niet alleen absoluut groot, maar ook relatief. De blauwe vinvis gebruikt de tong om water door de baleinen te persen, zodat het plankton er in achterblijft.
De tong van een kameleon is beroemd. De enorm lange tong (vaak wel zo lang als lichaam en staart samen) kan in een fractie van een seconde gelanceerd en weer opgerold worden. De kameleon vangt zo insecten en spinnen. Grotere kameleons kunnen zelfs vogeltjes en kleine knaagdieren vangen. Ook sommige salamanders maken gebruik van deze techniek.
Een andere manier van voedsel vergaren met de tong wordt gebruikt door de alligatorschildpad. De tong lijkt op een klein rood wormpje. De schildpad wacht rustig af op de waterbodem tot een vis zo onverstandig is om de ‘worm’ te pakken. Dan sluit hij razendsnel zijn bek.
Klik hier voor het hele artikel over de tongen