Gorillatweeling

27juni2013
Bron tekst en foto: burgerszoo.nl
Groot was de verrassing voor de dierverzorgers toen zij half juni bij gorillavrouw N'Gayla niet één maar twee jongen zagen. Het was bekend dat ze drachtig was, maar de geboorte van een tweeling is zeer zeldzaam bij gorilla's.
Gelukkig is N’Gayla een ervaren moeder. Ze is zelf in Burgers’ Zoo geboren en heeft al drie jongen succesvol groot gebracht. De laatste twee dochters leven nog in de groep in Burgers’. De jongen zijn nog zeer klein en hulpeloos, zoals altijd het geval bij gorilla’s. Moeder N’Gayla zal haar handen vol krijgen aan haar tweeling. Vader Bauwi (23 jaar) zal zich niet met de verzorging van zijn zoon en dochter bezig houden. Hij is de patriarch van de familie.

De geboorte van de jongen was vroeger dan verwacht, pas later in de zomer werd op het jong gerekend. In eerste instantie hadden de verzorgers ook niet door dat er twee jongen waren. Bij gorilla’s komt de geboorte van een tweeling minder vaak voor dan bij mensen. In Europese dierentuinen gebeurt dit zo’n 1 tot 2 keer per 10 jaar.