Kaketoe kraakt slot

24juli2013
Bron: scientias.nl
Kaketoe Pipin is een hele slimme kaketoe. Door een slot met vijf verschillende vergrendelingen open te maken, kon hij bij een nootje komen. En dat in twee uur! In de dierenwereld is zoiets nog niet eerder gezien.
Pipin is een ongetrainde kaketoe. Achter een transparante deur ligt een nootje. De deur is afgesloten. In vijf stappen is de deur te ontgrendelen, maar dan moeten de stappen wel in de juiste volgorde uitgevoerd worden. In een kleine twee uur tijd kreeg Pipin het voor elkaar. Hij verwijderde eerst een pin, dan een schroef en vervolgens een bout. Daarna moet een wieltje negentig graden gedraaid worden en een grendel opzij geschoven. De beloning: een nootje.
Van een groep van tien ongetrainde kaketoes lukt alleen Pipin het zonder hulp. Vijf andere vogels kregen het voor elkaar door bij Pipin af te kijken of door de losse onderdelen te inspecteren.
Wat de onderzoekers vooral verbijsterde was de moeite die de dieren deden voor slechts één nootje. Daarnaast zagen de onderzoekers dat de vogels steeds beter werden in het ontgrendelen van sloten, zelfs nadat ze pas één slot hadden gekraakt.
Eén van de onderzoekers van de Universiteit van Oxford verklaart het succes van de kaketoes als volgt. De vogels zijn extreem nieuwsgierig en hebben een groot doorzettingsvermogen. Hiermee verbeteren ze continu hun gedrag. En kaketoes verkennen hun omgeving met hun bek, tong en poten. Een dier dat alleen visueel ingesteld is, zou zo’n slot nooit kunnen kraken, volgens de onderzoekster.
Klik hier voor een link naar het artikel