Glansfazantkuiken

18september2013
Bron: dierenparkamersfoort.nl
Ruim drie maanden geleden werden de twee glansfazanten van DierenPark Amersfoort 's nachts gedood door een roofdier, waarschijnlijk een vos. Het vrouwtje had vlak voor deze gebeurtenis twee eieren gelegd, die zonder ouders achterbleven.
Het ouderstel had al eerder eieren gelegd maar die waren nooit uitgekomen. De dierverzorgers hadden dus niet veel hoop op jongen maar legden toch snel de eieren in een broedmachine. Eén van deze eieren is wonder boven wonder uitgekomen. Het jonge vrouwtje is goed gegroeid en is nu te bekijken in een veilig en aangepast verblijf. Laag bij de grond zijn extra spijlen geplaatst zodat er geen roofdieren bij de vogels kunnen komen.
In de eerste weken van haar leven is het glansfazanten kuiken opgegroeid met een pauwenjong. De kuikens hielden elkaar gezelschap. De jonge pauw loopt nu tussen de andere pauwen in het dierenpark. Voor de jonge glansfazant is een soortgenoot gezocht. Dit mannetje heeft eerst een tijdje in het verblijf naast het vrouwtje gewoond. De beide dieren moeten nog aan elkaar wennen, maar er is goede hoop dat dit een nieuw glansfazantenpaar gaat worden.

Bij Himalaya glansfazanten ziet het mannetje er zeer kleurrijk uit. De veren op de rug zijn lila en blauw gekleurd, terwijl de hals en de kop meer olijfgroen, geel en rood zijn. De staart is koperkleurig. Het mannetje heeft ook een kuifje. Het vrouwtje heeft meer schutkleuren, bruin met zwarte streepjes. De hals is wit.