Dierenweging

18september2013
bron tekst en foto: zsl.org
In de beide dierentuinen van de Zoological Society of London (ZSL) zijn alle dieren weer gemeten en gewogen. Jaarlijks worden in zowel London Zoo als Whipsnade Zoo alle dieren aan dit onderzoek onderworpen.
En dat valt nog niet mee. Om te beginnen zijn er ruim 20.000 dieren die gemeten en gewogen moeten worden (19.000 in de London Zoo en 2.500 in Whipsnade Zoo). De dierverzorgers moeten zich van hun meest creatieve kant laten zien, om dat meten en wegen mogelijk te maken. Ook wordt een heel scala aan apparatuur ingezet. Van lepels met een weegmechanisme voor kleine kikkertjes tot enorme weegschalen voor de zware jongens. Veel dieren worden gelokt met iets lekkers en willen dan best even op een weegschaal plaatsnemen.
Naast wegen is het meten ook een uitdaging. Want hoe meet je de lengte van een tijger, zonder zelf het verblijf in te gaan? Simpel: plak een meetlint op de ruit en verleidt de tijger met een stukje vlees om zich naast dat meetlint uit te rekken.

De gegevens die zo verzameld worden geven veel inzicht in de ontwikkeling van de dieren. De data worden ingevoerd in ZIMS, het Zoological Information Management System. Deze gegevens worden gedeeld met dierentuinen over de hele wereld en worden gebruikt om vooral bedreigde diersoorten zo goed mogelijk te verzorgen.

Op de site van ZSL zijn leuke foto’s te zien van het wegen en meten van de dieren.
Klik hier voor de foto's van London Zoo
En hier voor de foto's van Whipsnade Zoo