De Bruijnpademelons

13november2013
Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO van Antwerpen is sinds kort een bijzondere diersoort te zien: De Bruijnpademelons. Pademelon is een verzamelnaam voor de kleinste verwanten van de kangoeroe en wallaby. De dieren worden ook wel woudkangoeroe's genoemd.
In Europa zijn er nu drie dierentuinen waar De Bruijnpademelons gehouden worden. Het kweekkoppeltje in Antwerpen ZOO komt uit beide andere dierentuinen. Het vrouwtje komt uit de dierentuin van Maagdenburg (Duitsland) en het mannetjes is net verhuisd vanuit Pilsen (Tsjechië). De dieren zijn net een jaar oud en in Antwerpen hopen ze op een goede klik tussen deze twee dieren.
De Bruijnpademelons komen alleen voor op Nieuw Guinea en enkele eilanden voor de kust van Nieuw Guinea. Een Nederlandse zeevaarder en avonturier, Cornelis de Bruijn, was de eerste die deze diersoort beschreef en tekende, in 1711. Hij zag de dieren in de tuin van een magistraat van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op Java en gaf ook zijn naam aan deze soort.

Pademelons zijn kleiner dan wallaby’s en hebben een kortere, dikkere en minder behaarde staart. De dieren zijn erg schuchter en kunnen zich in het bos waar ze leven goed schuil houden. In de dierentuin krijgen de pademelons hooi, kleine takken en speciale kangoeroekorrels te eten.